Svingbar nytænkning


Skiftet fra seks til syv aksler byder på fordele, men også nye udfordringer i opbygningen. Det har DLG fået leveret en smart løsning på


Lastbil Magasinet
Af Rasmus Haargaard


Danmark har i de seneste par år ad flere omgang løsnet op for grænserne for totalvægt og akseltryk - mest markant ved at give adgang til at køre med 54 ton på syv aksler. Det giver vognmænd mulighed for at læsse mere på bilerne – men til visse opgaver er det mere kompliceret end som så ”bare” at sætte en ekstra aksel på vogntoget. Det har man bl.a. erfaret hos DLG, der naturligvis også gradvist har udskiftet vognparken til at bestå af 7-akslede vogntog. Men én ting er at kunne fylde mere vægt på ladet – godset skal jo også kunne være der, og det har gjort det påkrævet at tænke nyt hos både transportfirmaer og opbyggere. DLG har i de seneste par måneder fået leveret otte nye træk bestående af en 3-akslet forvogn og en 4-akslet tippåhængsvogn. Opbygningen er et resultat af en nødvendig nytænkning for at kunne udnytte de nye vægtgrænser fuldt ud.

 DLG-ARTIKEL_1-W900
Må bygge opad
»Vi går fra seks til syv aksler, og det vil sige, at vi kan have mere læs på. Men da vi i forvejen har nogle ret store lad, og vi ikke kan gøre vogntoget længere, end det er i forvejen, så må vi bygge opad,« forklarer Mads Peter Madsen. Han er ansvarlig for indkøb af ”alt på hjul” hos DLG og har været med fra starten i den proces, der i november og december 2013 førte til leveringen af de nye tip-påhængsvogne trukket af Scania-forvogne. »Når man bygger opad, så kan man ikke gøre siderne højere, end at de stadig skal kunne klappes ned uden at røre jorden. Det har vi så løst ved at gøre på den her måde ved at udvikle nogle oversider,« forklarer Mads Peter Madsen. De normale sider har den sædvanlige længde, således at de lige akkurat kan klappes ned ved af- og pålæsning uden at røre jorden. Men siderne er to-delte, således at den øverste del – de 500 mm højre oversider i aluminium – i stedet kan klappes enten ud eller ind med mulighed for fastholdelse inde i ladet. »De kan klappes ind, men det er også lige så væsentligt, at de kan klappes ud. Det er jo vigtigt, hvis vi skal have læsset noget på, som fylder rummet helt ud,« påpeger Mads Peter Madsen.


Nemt at håndtere
Ved at klappe oversiderne ind er det også muligt at køre med den øverste del af siderne i åben tilstand og dermed spare tid, når der skal læsses af og på. Det er dog ikke noget, man vil benytte sig af i DLG af hensyn til sikkerheden, oplyser Mads Peter Madsen. Men ud over at spare tid ved på- og aflæsning gør systemet også en positiv forskel for chaufførens arbejdsmiljø. »Den måde, som oversiderne er hængslet på, gør det nemt for chaufføren at håndtere det. Førhen havde man nogle plader, som man tog helt af, men i dag er de så store og tunge, at en chauffør ikke kan løfte dem alene. På den måde sparer man også tid og gør det lettere for chaufføren at håndtere,« siger Mads Peter Madsen.

 

DLG-ARTIKEL_2b-W900Ikke set andre
Vogntogene skal køre korn- og foderstoffer, men er altså også beregnet til at kunne køre andre varer – fx bigbags eller andet pallegods, når situationen kræver det. »Det har taget noget tid at komme frem til den løsning. Vi snakkede lidt med Jilko om det, og vi har også kigget lidt på, hvordan nogle af vores konkurrenter har gjort. Der er jo forskellige måder at løse det på, men jeg har ikke set nogen andre herhjemme med en tilsvarende opbygning,« siger Mads Peter Madsen. Han og DLG har været tæt på opbygningen i hele processen – lige fra idefase til færdig levering. Det er et fast princip i DLG-koncernen. »Der er nogle firmaer, der overlader processen til forhandleren eller opbyggeren, men hos os tager vi altid selv ansvaret for opbygningen. Vi er med hele vejen i alle beslutningerne, og så er vi også mere sikre på at få det resultat, som vi skal bruge,« fastslår Mads Peter Madsen.


Egne komponenter
Hos Jilko har salgschef Peter Vad stået for salget og leveringen af de otte nye træk til DLG. Og konceptet med de svingbare oversider er det første eksempel, som Jilko leverer. »Det er noget, vi både håber og tror, at andre aktører i korn- og foderstofbranchen vil interessere sig for, for det er noget, vi har udviklet specielt til det her,« fortæller Peter Vad. Jilko har den fordel i opbygningsfasen, at man via søsterselskabet Novatech, der har en danskledet fabrik i Polen, får leveret chassis og andre komponenter ”internt i huset” – og altså ikke skal ud og købe ind hos en række andre leverandører og få de ting til at passe sammen. »Det giver en vished om, at det er samme interesse, vi arbejder for, og vi har hånd i hanke med hele processen og er med til produktionsstyring undervejs,« forklarer Peter Vad.


Satser norsk
Ud over det nyudviklede koncept med oversiderne er tip-påhængsvognen – ligesom forvognen – opbygget med automatisk rullepresenning fra Spørring Karosserifabrik, som giver en nem og lynhurtig tildækning og afdækning af vognen. ”Markedets letteste tippåhængsvogn”, kalder Jilko selv deres nyeste opbygninger – i hvert fald uden rullepresenningen, målt på undervognsdelen. Både i Danmark og Norge er opbyggeren fra Aars meget aktive i øjeblikket for at erobre en større markedsandel – bl.a. med et tilbud om leasing af tippåhængsvogn for ca. 3000 kr. om måneden. For nylig har man også indgået samarbejde med HMF, således at vognmænd over hele landet kan få lavet service og reparationer i nærheden af, hvor de kører.